
Ieder mens en ieder gezin heeft zijn eigen eetgewoontes. De een staat elke dag vroeg op om een uitgebreid ontbijt te eten, inclusief vers geperste sinaasappelsap en vers gebakken brood, de ander vliegt snel de auto in met een kop koffie en een broodje om deze te nuttigen in de file.
Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe de verschillen kunnen zijn tussen individuen, en het geeft ook goed aan dat iedereen andere maatstaven hanteert van wat gewoon is, om nog eens wat voorbeelden te noemen:
*In de westerse wereld is het heel gewoon om elke dag vlees te eten. Vis wordt veel minder gegeten.
*In noordelijk europa gebruiken we met name dierlijke vetten (boter) om in te bakken en braden, in zuid Europa gebruiken de mensen olijfolie, een plantaardig product.
*In de westerse wereld worden in grote mate kant en klaarmaaltijden en in fabrieken bewerkt voedsel gegeten, in veel andere culturen is alles vers.
Zoals je begrijpt consumeert iedere mens op een andere manier. Sinds enkele decennia veranderen langzaamaan veel van onze eetgewoontes. De traditionele hollandse maaltijd: aardappels, groenten en vlees wordt steeds vaker vervangen door een afhaal menu van de chinees of een bezorgpizza.
Om nog wat kenmerken van deze nieuwe / Amerikaanse eetgewoontes te noemen:
*Veel van het eten is rijk aan dierlijk vet en zout.
*De porties vlees worden steeds groter
*Er worden weinig tot geen groenten gegeten
*Het ontbijt wordt overgeslagen
*Er wordt zeer onregelmatig gegeten
*Er wordt steeds vaker gegeten voor de tv.
*De consumptie van suiker en gesuikerde producten groeit.
Alle hierboven genoemde eetgewoontes zijn ongezond en dus niet goed voor je lijf. Misschien herken je al enkele gewoontes terug in je eigen eetgedrag. De bedoeling is dat je voor jezelf bewust nagaat welke ongezonde gewoontes jij hebt. Voordat je iets in je mond stopt moet je jezelf afvragen; "Is dit goed voor mij, heb ik dit echt nodig?" Pas als jezelf doorhebt dat je eigen eetgewoontes wellicht de kern van je gewichts "probleem" vormen, kun je ook gaan werken aan dat overgewicht.
Enkele van de Nederlandse eetgewoontes die funest kunnen zijn bij het afvallen:
*De wekelijkse portie patat met kroket en/of frikandel.
*Eten gooi je niet weg, je moet altijd je bord leeg eten.
Beter is het gewoon te stoppen op het moment dat je geen honger / trek meer hebt.
*Elke dag vlees is gezond.
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat vlees niet zo gezond is als we altijd meegekregen heben van ouders en opa's en oma's. Het is beter om geregeld eens een visje op je bord te leggen of een vegetarische maaltijd te bereiden.
*Bij de koffie hoort een koekje of gebak.
Het is onmogelijk om hier alle ongezonde eetgewoontes op te sommen. De meeste mensen weten echter vaak van zichzelf wel welke gewoontes dienen te worden afgeleerd. In de regel kun je alle voeding die te veel vet en/of suiker bevat het beste uit je dieet schrappen. Daarnaast is veel van hetzelfde bijna altijd ongezond, eet dus met mate.
Succesvol afvallen is niet mogelijk zonder het aanpassen van de eetgewoontes. Probeer dus altijd voor je zelf na te gaan wat wel kan en wat niet kan. Moeite met volhouden? Denk eraan dat het niet alleen om je uiterlijk maar ook om je gezondheid draait.
Eetbuien
Een van de meest voorkomende ongezonde eetgewoontes zijn eetbuien. Er zijn globaal enkele oorzaken aan te wijzen waardoor eetbuien ontstaan: volgen van een dieet of andere vorm van uithongering, stress, emoties en invloeden van buitenaf. In het kort gezegd kun je eetbuien alleen voorkomen door voor afleiding te zorgen, sociaal actief te zijn, oude patronen te doorbreken en bewust bezig te zijn met wat je eet en waarom je eet. Het kan nuttig zijn om hulp in te roepen van een dietist of psycholoog als je veel last hebt van eetbuien, wacht hier niet te lang mee want dan maak je het probleem alleen maar groter voor jezelf.